tisdag 23 oktober 2012

Kan man måla när man är gravid?

När man väntar barn eller nyligen har blivit förälder vill man ofta göra i ordning barnrummet, fräscha upp gamla barnmöbler eller kanske flytta till något större.  Men många är oroliga över hur kemikalierna i färgen påverkar barnet. Så därför får jag ofta frågan ”Kan jag måla när jag är gravid?”. Svaret är ”Ja” men självklart finns det vissa saker du bör tänka på.
Du ska undvika alla typer av lack, färg och sprayer som innehåller organiska lösningsmedel (typ lacknafta). Om du av någon anledning måste använda denna sorts färg, ska du överlåta målandet till någon annan och själv hålla dig undan tills färgen har torkat och lukten avtagit.
Men så länge du använder dig av vattenbaserade och lågemitterande* färger, så finns det inget som hindrar dig från att måla själv. Var bara noga att ventilera rummet under arbetets gång, lämna fönster och dörrar öppna så att du får ett ordentligt luftdrag. Är du extra känslig eller allergisk för färg, så finns det speciellt framtagna färgtyper som är godkända av astma och allergi förbundet. Dessa ger inte ifrån sig några hälsoskadliga ämnen varken när du målar eller efteråt.
Tänk också på att det inte bara handlar om själva målningen utan också om underarbetet. Se till att använda lämpliga skyddskläder och ansiktsmask, när du håller på att skrapa och slipa gammal färg och spackel. Det är extra viktigt om du har ett äldre hus, för innan 1970-talet kunde färgen bl.a. innehålla blyvitt.
Så när du målar se till att:
·         Bär lämpliga skyddskläder vid underarbete, även ansiktsmask.
·         Undvik att äta och dricka där du arbetar.
·         Använd lågemitterande* och vattenbaserad färg.
·         Var noga att ha tillräcklig ventilation under arbetet.
·         Ventilera även efter arbetet och undvik att sova i nymålade rum.
När du väljer kulör till barnrummet, tänk då på att rosa och blått inte alls är lika självklara flick- och pojkfärger för barn som för vuxna. Så våga satsa på något mer annorlunda.
*Lågemitterade färger är färg som avger extremt låga värden av kemiska ämnen.
 
Foto: Jotun
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar