lördag 8 oktober 2011

Att välja väggfärg,

Att välja rätt väggfärg är inte alltid det enklaste, även för någon som mig som har jobbat med det länge. Men här är några tipps som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

-Låt det ta tid. Har du redan en färg som du älskar så är det bara att sätta igång att måla. Men i annat fall ta tid på dig att välja väggfärg. Du kan få vilken nyans du vill, så varför nöja sig med äggskalsvitt. Se också till att du har alla dina stora möbler planerade innan du sätter igång. Det är t.ex. tusen gånger lättare att hitta en färg till en soffa, än att hitta en soffa efter en färg.
Foto: Hämtat från Desire to inspire.

-Våga vara färgstark. Om du väljer en klarare färg så är det lätt att få kalla fötter när du ser den färdig målade väggen. Men tänk på att intrycket dämpas när alla andra detaljer kommer på plats.

Foto: House to home

-Måla inte svart. Riktigt mörka väggar kan skapa de mest fantastiska effekter och är många gånger perfekt när du vill skapa ett stiligt och lyxigt intryck. Men se till att du inte målar väggarna rent svarta, då blir färgen ofta platt och tråkig. Om du istället tillsätter lite kulör eller lite vitt pigment i färgen så får du en mycket mjukare och spännande nyans.

-Provmålning sparar tid och pengar. Många rum har blivit ommålade pga. att man inte har provmålat innan man satte igång. Saken är den att alla rum har ett unikt ljus, som gör att färgen uppfattas på olika sätt. I  butiken ser du färgen i ett annat ljus än vad du gör i ditt eget hem. Så provmåla direkt på den tänkta väggen och titta på den under olika tider på dygnet, för att få rätt uppfattning av färgen. 

-Blev färgen fel?. Få inte panik om färgen trots allt inte blev som du hade tänkt dig, det finns en räddning. Gå tillbaka till butiken du köpte den i och be dem att justera den. Man kan alltid dämpa en färg, göra den mörkare eller aningen ljusare. Men förvänta dig inga mirakel, en blå färg kan aldrig bli gul hur man än gör.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar