onsdag 8 februari 2012

Tapetsera möbler

Om du funderar på att förnya en möbel, så är detta ett lätt sätt att göra det på. Det spelar ingen roll om det gäller ett loppis fynd eller en nyinköpt IKEA byrå. Oavsett kan en mönstrad tapet förvandla din möbel från vanlig till extraordinär. Här kommer det lite praktiska råd om hur du går tillväga.

* Ytan du ska tapetsera ska vara jämn och ren. Är möbeln obehandlad eller har en blank/folierad yta, bör du grundmåla den först. För att ge tapeten bra vidhäftning.
* Vilken typ av lim du ska använda beror på vilken kvalité det är på tapeten. En del sätts med vinyllim medan andra ska sättas med vanligt tapetlim. Läs instruktionerna på rullen, där finns limrekommendationerna.

* Det enklaste sättet är att stryka ett tunt limlager både på tapeten och möbeln. Men var noga med att inte använda för mycket. Detta kan leda till att tapeten sväller mer än den ska och skarvarna glider ifrån varandra när den torkar.

* Vänta tills tapeten är nästan torr innan du renskär kanterna. Se till att använda en riktigt vass kniv eller ett rakblad för att få ett bra resultat.
* Avsluta sedan med att lacka möbeln ett par gånger med en vattenlöslig lack. För att skydda tapeten och ge den lite slitstyrka. Komplettera den färdiga möbeln med ett par riktigt snygga handtag eller knoppar, det gör stor skillnad.

Foto: Bryonie Porter

Ett sista tips. Vill du använda dig av flera olika tapeter, som här ovan, men tycker det är för dyrt att köpa hela rullar. Kolla med din lokala färghandel, en del av dom har utgångna tapetkartor/prover som du kan få, eller köpa för en billig peng.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar