torsdag 2 februari 2012

Måla trappa

Lite färg och fantasi kan ge den mest slitna och tråkiga trappan nytt liv igen. Bland våra kunder så är den absoluta favoritfärgen vitt, vitt och åter vitt. Men man får inte glömma att du kan få golvfärg i stort sätt vilken kulör som helst. Så varför inte satsa på en sommrig solgul, en riktigt djup röd eller som bilden nedanför, en härlig medelhavs turkos.  


 
Foto via Between blue and yellow och homes and property

Underarbete
Förarbetet tillhör inte alltid de roligaste arbetsuppgifterna. Men det är viktigt att ta tiden att göra det ordentligt för att få ett hållbart och bra slutresultat.

* Om du har en befintlig matta i trappan. Måste den rivas väck och allt gammalt lim ska tas bort innan du kan börja måla.
* Är trappan tidigare lackad eller målad ska den rengöras noggrant med målartvätt och eventuellt mattslipas.

* Obehandlade ytor kan målas direkt. Men har du en furutrappa och vill hindra att knastarna ska slå igenom. Bör du behandla dom med kvistlack först.

* Tänk också på att hack och ojämnheter syns tydligare på en täckmålad yta. Därför väljer en del att spackla och slipa trappan innan. Medan andra låter det vara en del av charmen.


Foto via Ellie loves...och decor pad
Färgtyp

Hur hårt slitage du har på trappan avgör vilken typ av färg du ska använda dig av. I hemmamiljö räcker det oftast med en vanlig vattenburen golvfärg. Men har du en hårt trafikerad yta, som behöver tåla lite tuffare tag. Bör du satsa på en 2-komponent epoxifärg, eller lägga en extra skyddslack över golvfärgen. Glöm inte att använda verktyg av bra kvalité, för att få ett lyckat slutresultat.  


Foto via Allen Designs och Blue bird vintage.

Jag hoppas detta inlägg har gett er svar på några av era frågor. Men framförallt inspirerat er ta tag i den slitna trätrappan hemma och ge den lite nytt liv igen. Har ni fler funderingar så är det bara att höra av sig till mig. Eller kontakta er lokala färghandel, de hjälper er säkert mer än gärna.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar