torsdag 3 november 2011

Måla golv,

Att täckmåla ett golv är ett lätt och snabbt sätt att förvandla ett rum. Det finns en oändlig mängd kulörer att välja bland, och även om de flesta idag målar golven enfärgade. Så finns det inget som säger att du inte kan göra det randigt, mönstrat eller varför inte måla en fotbollsplan på golvet i grabbarnas sovrum. Principen är den samma oavsett vad du bestämmer dig för.

Om du ska du måla ett nyinlagt furugolv, så bör du behandla kvistarna först annars är det en stor risk att de kommer att slå igenom färgen. Är det däremot ett gammalt golv så räcker det oftast med att tvätta och eventuellt mattslipa det. Har du springor i golvet så går det att fylla dem. Men jag rekommenderar att man låter de vara som de är. Det är trots allt en del av charmen.

Foto: via It´s a keeper

Är du ute efter ett schackrutigt golv, så kan du välja att göra som bilden nedanför. Behålla trästrukturen i botten och måla rutor ovanpå. Annars kan du kombinera två eller flera kulörer efter eget bevåg. Var noga med att räkna ut hur stora rutorna ska vara innan och var du ska börja, så att mönstret blir centrerat. Det krävs lite tålamod innan golvet är klart, men det är väl värt mödan. Satsa på en riktigt bra maskeringstejp det lönar sig i slutändan.


Foto: Via Husligheter

Det finns flera olika golvfärger på marknaden idag. De flesta är vattenbaserade vilket gör att dom har en snabbare torktid, luktar mindre och håller kulören bättre. Det du behöver ta ställning till är hur hårt slitaget kommer att bli på golvet. Kanske behöver du lägga en skyddslack över eller välja en 2-komponent färg istället. Fråga i butiken så hjälper vi dig att hitta rätt produkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar