onsdag 9 november 2011

Karlslund

Det har kommit mängder med tapetnyheter under året. Men det finns ingen som jag har sett så mycket fram emot som Karlslund. Kollektionen som släpps i mitten av december, kommer från Boråstapeter och består av nytryck och tolkningar av gamla mönster.


Den som har haft förmånen att utforma Karlslund är designern Hanna-Wendelbo Hansson. Hon har gjort djupdykningar i företagets tapetarkiv och rest runt i Sverige för att hitta olika mönster. De flesta tapeterna är hämtade från slutet av 1800-talet, men man har också valt att ge nytt liv till t.ex. ”Rosenvinge” vars förlaga är från så sent som 1556. Man har även plockat in ett helt nyritat mönster av dekormålaren Hanna Säfström. Det är ett vackert blommönster inspirerat av 1700-tals tapeter.


Det som är så fantastiskt med denna typ av tapetkollektion, är självklart först och främst att man tar vara på den enorma kulturskatt som vi har i Sverige. Men också att de, i vissa fall glömda mönster, blir introducerade för en ny generation. Du behöver nämligen inte ha en röd stuga på landet för att använda dessa tapeter, de kan lika gärna sitta i en hypermodern lägenhet i storstaden. För även om det är historiska mönster så är det inget som säger att vi behöver använda dem på ett traditionellt sätt.

Foto: Boråstapeter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar