måndag 12 september 2011

Måla grått,

För de flesta så är grått lika spännande som en mulen novemberdag. Jag måste erkänna att jag brukade tycka likadant men jag hade fel. Grått är en fantastisk basfärg om man bara lär sig att använda den rätt, så här kommer några tips.

* Var noga med vilken nyans du väljer. Bestäm innan om du vill ha en kallgrå som drar lite åt det blåa hållet, en varmgrå som fungerar till det mesta, eller en grå med lite rött i som blir svagt lilatonad när den kommer upp på väggen. Ta också med i beräkningen att en grånyans upplevs kallare i ett rum som vätter mot norr än vad den gör i ett söderliggande rum.


*  För att undvika att rummet ska upplevas kyligt och sterilt, använd dig av trä. Om det så är på golvet, taket eller i möblerna. Trä är ett naturmaterial som ger liv och karaktär till alla utrymmen och är enligt mig det absolut bästa sättet att tillföra värme till ett grått rum.

Foto: Simplified Bee

*  Tillsätt färg. Grått har en fantastisk förmåga att framhäva andra kulörer, om det så gäller sobra nyanser eller riktigt färgstarka detaljer. Du får ett extra snyggt resultat om du vågar välja en mörkare nyans av grått på väggarna.

Foto: Fru Frithiof

*  Är du ute efter ett rum enbart bestående av neutrala nyanser? Isåfall är det viktigt att man använder sig av kontraster. Att t.ex skapa brytning mellan en mörk antracitgrå och en svagt silvergrå för att tillföra spänning till rummet. Se bara till att begränsa dig, om du plockar in för många nyanser av grått förlorar du effekten.

Foto: Simon Upton för Elle Decor

*  Till sist. Provmåla alltid! En grå färg ser aldrig likadan ut på väggen som den gör på färgprovet i butiken. Så se till att köpa hem en provburk innan du ger dig på och målar alla väggarna.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar