torsdag 8 november 2012

Ljus i mörkret

Nu drar kylan, regnet och mörkret oss mer inomhus. Vi bullar upp med varma plädar och börjar elda ljus som bara den. Det är nu myset börjar.

Det är också nu som ljussättningen i ditt hem spelar som störst roll. Jag har ibland kunder som säger: ”Färgen som jag valde, blev inte alls likadan hemma hos mig.” Detta beror nästan uteslutande på att du har andra ljuskällor hemma än vad vi har i butiken. Därför bör man alltid provmåla en väggyta innan, för att se hur kulören upplevs efter de förutsättningar du har. För med fel typ av belysning så kan även den vackraste färg bli tråkig och intetsägande.
 


Det finns inga fasta regler om hur du ska ljussätta ett hem, men det finns vissa saker som man bör tänka på. Här kommer en mycket kort genomgång av olika typer av belysningar som bör finnas i ett rum.
Funktionsbelysning: Vad ska ni använda rummet till? Läsning, umgänge, titta på Tv mm. Se sen till att det finns tillräckligt med ljus för de olika aktiviteterna.
 Punktbelysning: Används för att framhäva olika detaljer i ett rum som t.ex. en tavla eller kamin. Här är riktbara spottar jättebra att använda sig av.
Allmänbelysning: Eller du kan kalla det dammsugarbelysning. Lampor som lyser upp stora ytor när du verkligen behöver extra ljus som t.ex. vid städning.
Mysbelysning: Detta ser till att rummet får atmosfär och ger den där ombonade känslan. Snåla inte, Hellre för många lampor än för få.
 Så när du är på gång att måla eller tapetsera om därhemma, ta då lite extra tid på att kolla igenom ljussättningen samtidig.  Så att du får den upplevelsen i rummet som du har tänkt dig.
Tänk på att den bästa mysbelysningen denna delen på året är helt klart levande ljus.
 
Foto: Via Alcro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar